O rybě

Proč je Pangasius tak oblíbený ?

Výlov Pangase

Pangasius na sádkáchPro laiky je maso z pangase prakticky ideální surovinou - stále se jedná o rybu, ale filety jsou prakticky bez kostí. Rozdíl mezi masem z pangase a ušlechtilejších sladkovodních ryb začátečník těžko pozná, navíc maso není příliš cítit rybinou - což je pro mnohé velká výhoda.
Málokdy najdete pangase na pultech nákupních center vcelku chlazeného - prakticky vždy se jedná o zamražené filety, které stačí jen rozbalit, a hodit na pánev nebo do fritovacího hrnce. Uspěchaný evropský životní styl tedy hraje pangasovi do karet.

Díky tomu, že maso je málo cítit rybinou, je velmi oblíbené v kuchyni. Umožňuje totiž rozmanité druhy úprav, a receptů na pangasiuse existují desítky. Zvládnou je i kuchaři začátečníci, a pocit z toho, že jíte zdravou rybu, vede k její stále vyšší spotřebě. To že na Váš stůl procestovala v mrazicím kontejneru půlku planety a byla chována v řece, které čistírnu odpadních  nebo průmyslových vod neviděla ani z dálky, už strávníky nezajímá. Důležité je jen cena za kilogram ...

Pangasius dolnooký je původní ryba asijských veletoků - především pak řeky Mekongu. Zde byl původně loven v divoké formě, ale v posledních letech se jeho produkce přesunula prakticky zcela na rybí farmy. Díky tomu, že na farmách je možné lépe řídit růst a konzumní vlastnosti ryby ( v přírodě dorůstá běžně hmotnosti přes 30 kilogramů) , dostávají se na evropské stoly standartizované kusy o hmotnosti 1-2 kilogramů, kterou v optimálních podmínkách dosáhnou za necelý rok.

Ryby jsou nenáročné na druh krmení - používají se místní suroviny  -  především rýže s přídavky vitamínů a rybí moučky. Díky rychlému růstu až do konzumní velikosti je maso z pangase vysoce konkurence schopné díky jeho nízké ceně. Do Evropy jsou dodávány mražené filety ve velkých objemech za ceny výrazně nižší než je tomu u evropských sladkovodních ryb. Cena je dále snižována technologickými úpravami - především pak používáním polyfosfátů - tedy látek vážících v mase ryby vodu. Protože se maso až na vyjímky vždy hluboce zamražuje, nemá bežný spotřebitel šanci posoudit, jaké opravdu kupuje množství masa a jaké množství asijské vody. V mediích již proběhla řada kauz o nadlimitním množství jak vody v mase ryb , tak přidávaných polyfosfátů